Ba bài học từ hai cuộc gặp thượng đỉnh Hàn - Triều trong quá khứ
Author: Vũ Hoàng Source: VnExpress Posted on: 2018-04-26
Không vội vã thỏa thuận với Bình Nhưỡng khi chưa tham vấn với Washington là một trong các bài học Tổng thống Hàn Quốc có thể rút ra từ những người đi trước khi gặp lãnh đạo Triều Tiên.
Khi Moon Jae-in gặp Kim Jong-un vào ngày mai, ông sẽ là tổng thống Hàn Quốc thứ ba gặp mặt một lãnh đạo Triều Tiên. Hai người tiền nhiệm của ông, cố tổng thống Hàn Quốc Kim Dae-jung và Roh Moo-hyun, mỗi người đều từng gặp cố lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-il lần lượt vào các năm 2000 và 2007.
Các cuộc gặp này đều thu được những kết quả nhất định nhưng chúng lại không thể đóng góp đáng kể cho nỗ lực chấm dứt xung đột trên bán đảo Triều Tiên. Dù vậy, chúng vẫn đem đến những bài học quan trọng mà Tổng thống Moon có thể mang theo khi bước đến phòng họp với lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-un, theo CNN.
Khi tổng thống Kim Dae-jung và Roh Moo-hyun đặt chân tới Bình Nhưỡng, lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-il lúc bấy giờ đã trải thảm đỏ đón họ, cả về nghĩa đen lẫn nghĩa bóng.
Những nghi thức tiếp đón có phần khoa trương mà Triều Tiên dành cho hai lãnh đạo Hàn Quốc được truyền tải trên khắp thế giới và đây chính xác là điều Bình Nhưỡng mong muốn.
Bằng việc tổ chức hội nghị thượng đỉnh ở Bình Nhưỡng, người Hàn Quốc đã tạo điều kiện để bộ máy tuyên truyền của Kim Jong-il phát huy tác dụng tối đa.
Truyền thông nhà nước Triều Tiên đưa tin về chuyến thăm như thể hai lãnh đạo Hàn Quốc tới Bình Nhưỡng để thể hiện sự tôn trọng. Bên cạnh đó, họ còn dễ dàng kiểm soát những luồng thông tin và hình ảnh từ cuộc gặp bởi họ chính là nước chủ nhà.

Tổng thống Hàn Quốc Kim Dae-jung tới Bình Nhưỡng năm 2000. Video: KCNA.

Chính quyền Kim Dae-jung lẫn chính quyền Roh Moo-hyun đều hiểu rõ những rủi ro khi gặp lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-il trên "sân nhà" của ông cũng như các thách thức họ phải đối mặt nếu trở về "tay trắng". Trong trường hợp của tổng thống Kim Dae-jung, "Triều Tiên chỉ thể hiện thái độ kiểu như 'cứ đến đi, tất cả mọi chuyện rồi sẽ ổn'. Vì vậy, việc tồn tại tâm lý lo âu, bất an là điều dễ hiểu", Kim Hong-gul, con trai ông Kim Dae-jung, nói với CNN.
Với trường hợp của tổng thống Roh Moo-hyun, ông cuối cùng quyết định tới thủ đô Triều Tiên nhưng trước đó, chính quyền Hàn Quốc đã rất phân vân, Lee Jong-seok, cựu chủ tịch Hội đồng An ninh Quốc gia, cựu bộ trưởng Bộ Thống nhất Hàn Quốc, cho hay. "Chúng tôi gặp khó khăn trong việc tìm địa điểm tổ chức hội nghị bởi Triều Tiên không muốn đến Seoul còn chúng tôi thì không muốn đến Bình Nhưỡng một lần nữa", ông Lee kể.
Cả hai cố lãnh đạo Hàn Quốc đều đến Triều Tiên trong tình thế bất lợi. Dù ở cuộc gặp nào, Kim Jong-il đều giành được thắng lợi về mặt tuyên truyền khi có thể buộc tổng thống Hàn Quốc tới tận Bình Nhưỡng gặp mình mà không cần đưa ra nhượng bộ để xuống thang căng thẳng trong dài hạn.
Tổng thống Hàn Quốc Moon Jae-in sẽ gặp lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-un tại Tòa nhà Hòa bình bên bờ phía nam Khu vực An ninh Chung (JSA) thuộc Khu Phi quân sự (DMZ) liên Triều.
Giới quan sát đánh giá lựa chọn trên là kết quả của sự thỏa hiệp giữa hai lãnh đạo Hàn - Triều. Dù cuộc gặp kết thúc ra sao, ông Moon dường như vẫn sẽ bảo vệ được chiến thắng về mặt tuyên truyền quan trọng.
Các phóng viên Hàn Quốc sẽ được phép bước sang bên kia đường biên giới chia cắt hai miền trong DMZ để chụp khoảnh khắc lãnh đạo Triều Tiên đặt chân sang phía nam.
Khi ông Kim Dae-jung tới Bình Nhưỡng năm 2000, Mỹ và Hàn Quốc đã phối hợp chặt chẽ để điều chỉnh chiến lược ngoại giao với Triều Tiên. Kim Dae-jung rời Bình Nhưỡng với nhiều thỏa thuận trong tay, đặc biệt là thỏa thuận tái đoàn tụ các gia đình ly tán bởi cuộc chiến tranh Triều Tiên 1950 - 1953, đổi lại Hàn Quốc đầu tư nguồn lực cho nền kinh tế Triều Tiên đang trì trệ.
Bill Clinton, tổng thống Mỹ lúc bấy giờ, tận dụng động lực từ cuộc gặp thượng đỉnh bằng cách cử ngoại trưởng Madeleine Albright tới Bình Nhưỡng gặp Kim Jong-il, đồng thời tiếp đón một nhóm các quan chức quyền lực Triều Tiên ở Washington. Lãnh đạo Triều Tiên chấp nhận lời mời tới thăm Seoul vào dịp khác nhưng không bao giờ thực hiện chuyến đi.


Lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-il (phải) nắm tay tổng thống Hàn Quốc Roh Moo-hyun sau khi hai người trao đổi một tuyên bố chung ngày 4/10/2007. Ảnh: CNN.
Đối với tổng thống Roh Moo-hyun, thời điểm tới Triều Tiên năm 2007, ông chỉ còn vài tháng là kết thúc nhiệm kỳ và muốn ký kết một thỏa thuận đảm bảo Hàn Quốc vẫn tiếp tục cung cấp viện trợ cho Triều Tiên khi ông rời ghế.
"Roh Moo-hyun hy vọng rằng chính quyền kế nhiệm mà ông biết chắc chắn là bảo thủ và trung tả sẽ giữ lại một số dấu ấn trong chính sách của ông", Andrei Lankov, giáo sư tại Đại học Kookmin, Hàn Quốc, chuyên nghiên cứu về Triều Tiên, nhận định. "Ông ấy muốn đạt được nhiều thỏa thuận nhất có thể nhằm đẩy lại cho người kế nhiệm".
Giống với tổng thống Kim Dae-jung, tổng thống Roh Moo-hyun rời Bình Nhưỡng mang theo không ít thỏa thuận. Một kế hoạch 8 điểm thống nhất rằng cả hai bên nên nhanh chóng tiến tới xây dựng hiệp ước hòa bình để chấm dứt hoàn toàn tình trạng chiến tranh.
Khác với tổng thống Kim Dae-jung, ông Roh trở về Hàn Quốc nhưng không nhận được sự ủng hộ mạnh mẽ ở cả trong và ngoài nước cho những nỗ lực của mình.
Người kế nhiệm ông, tổng thống Lee Myung-bak không muốn duy trì thỏa thuận tiếp tục hỗ trợ kinh tế cho Bình Nhưỡng nếu không đi kèm những ràng buộc rõ ràng. Ông khẳng định mọi khoản tiền hay viện trợ dành cho Triều Tiên đều phụ thuộc vào việc Kim Jong-il có đồng ý từ bỏ chương trình vũ khí hạt nhân hay không. Tổng thống Mỹ George W. Bush được cho là đã ủng hộ người đồng cấp Hàn Quốc về cách tiếp cận cứng rắn hơn với Triều Tiên.
"Những kinh nghiệm quá khứ chỉ ra rằng Hàn Quốc thường đi vào ngõ cụt trong chính sách xử lý vấn đề Triều Tiên khi họ không thể thuyết phục đồng minh thân cận Mỹ ủng hộ họ", Lee Seong-hyon, nhà nghiên cứu tại Viện Sejong ở Seoul, cho hay.
Tổng thống Moon đã nhậm chức được gần một năm. Suốt quãng thời gian này, ông đảm nhận vai trò người dàn xếp, cân bằng mối quan hệ giữa Bình Nhưỡng và Washington.
Nhằm thuyết phục chính quyền Tổng thống Mỹ Donald Trump tin tưởng vào những động thái Hàn Quốc thực hiện, ông Moon đã liên tục gửi các trợ lý chủ chốt tới Washington để thảo luận. Bộ trưởng Ngoại giao, cố vấn an ninh quốc gia và một quan chức tình báo hàng đầu Hàn Quốc tháng trước cũng đến Washington nhằm trao đổi với các đối tác Mỹ về tình hình khu vực.
Hồi tháng ba, Tổng thống Trump đồng ý tham gia một cuộc gặp thượng đỉnh khác với lãnh đạo Triều Tiên sau khi ông nhận được lời mời do hai quan chức cấp cao Hàn Quốc từng gặp Kim Jong-un ở Bình Nhưỡng thay mặt ông chuyển tới.
"Tổng thống Moon biết rõ rằng phương pháp tiếp cận của Hàn Quốc với Triều Tiên sẽ hiệu quả hơn nếu người Mỹ hiểu họ", Lee Seong-hyon nói.
Kim Dae-jung là kiến trúc sư trưởng của cái gọi là "Chính sách Ánh dương", nhắm đến mục tiêu tạo dựng một mối quan hệ hợp tác kinh tế, ngoại giao gần gũi hơn với Bình Nhưỡng nhằm xoa dịu căng thẳng và ngăn chặn tình trạng sụp đổ kinh tế ở Triều Tiên. Ông Moon từng là một trong những gương mặt chủ chốt góp phần xây dựng chính sách này.
Về cơ bản, "Chính sách Ánh dương" gắn kết chặt chẽ tới vấn đề tiền bạc. Người Triều Tiên muốn các khoản viện trợ bởi nó giúp nước họ tồn tại và hơn hết, người Hàn Quốc đã không đưa ra quá nhiều ràng buộc đối với họ.
Di sản của Kim Dae-jung dường như được giữ vững sau khi ông trở về từ hội nghị thượng đỉnh ở Bình Nhưỡng và nhận được giải Nobel Hòa bình vì những nỗ lực hòa giải hai miền. Nhưng hình ảnh của ông bị ảnh hưởng nghiêm trọng vào năm 2003 với thông tin được tiết lộ rằng Hàn Quốc đã bí mật chuyển gần 200 triệu USD cho Triều Tiên thông qua tập đoàn Hyundai chỉ vài ngày trước cuộc gặp.


Lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-il (phải) đón tổng thống Hàn Quốc Kim Dae-jung ở sân bay quốc tế Sunan, Bình Nhưỡng, hồi tháng 6/2000. Ảnh: CNN.
Tổng thống Kim Dae-jung đã xin lỗi công khai vì hành động bí mật chuyển khoản tiền song khẳng định số tiền này nhằm phục vụ công việc tại Triều Tiên. Ông hy vọng lãnh đạo Triều Tiên sẽ dùng số tiền để cải cách kinh tế và qua đó tự do hóa nền kinh tế Triều Tiên.
Tuy nhiên, mong muốn trên không trở thành hiện thực và rất nhiều người Hàn Quốc đi đến kết luận rằng hàng triệu USD viện trợ đổ vào Triều Tiên đã không thể ngăn được Bình Nhưỡng phát triển vũ khí hạt nhân cũng như không phục vụ cho lợi ích của Seoul.
Hiện nay, việc ngầm chuyển tiền cho Triều Tiên sẽ là hành động vô cùng rủi ro đối với Tổng thống Moon, đặt trong bối cảnh ông được bầu nhờ xây dựng hình ảnh một "ứng viên trong sạch" xuyên suốt chiến dịch tranh cử.
Hàn Quốc đang tìm kiếm một lãnh đạo trung thực để thay thế cựu tổng thống bảo thủ Park Geun-hye, người bị phế truất và phải ngồi tù vì vướng bê bối tham nhũng.
"Bất kỳ khoản tiền nào chuyển cho Triều Tiên cũng giống như chất độc trước bối cảnh chính trị ở Hàn Quốc cùng với thực tế là ông Moon lâu nay vẫn thu hút ủng hộ dựa trên sự minh bạch", giáo sư John Delury từ Đại học Yonsei bình luận. "Chúng rất nhạy cảm và gây tranh cãi".
Mặt khác, việc ông Moon chuyển tiền cho Bình Nhưỡng cũng sẽ vi phạm các lệnh trừng phạt Hội đồng Bảo an Liên Hợp Quốc áp đặt lên Triều Tiên liên quan đến chương trình hạt nhân, tên lửa. Đây là nỗ lực mà Mỹ luôn đi đầu. Tổng thống Trump từng tuyên bố "chiến dịch gây sức ép tối đa" lên Bình Nhưỡng vẫn sẽ được thực hiện trong lúc các cuộc thảo luận diễn ra.
"Bất kỳ mối hợp tác kinh tế đáng chú ý nào với Triều Tiên vào lúc này cũng đều sẽ đi ngược lại các nghị quyết của Hội đồng Bảo an Liên Hợp Quốc. Rất ít ngoại lệ", ông Lankov nhận xét.
"Moon Jae-in không thể liều lĩnh thách thức Tổng thống Donald Trump và làm những điều có nguy cơ khiến Trump phát điên", giáo sư Lankov nhấn mạnh.
Vũ Hoàng
****
Cơ sở thử hạt nhân của Triều Tiên có thể đã sụp đổ
Author: Phương Vũ Source: VnExpress Posted on: 2018-04-26
Chuyên gia Trung Quốc nói điểm thử nghiệm hạt nhân của Triều Tiên đã sụp đổ sau vụ nổ bom lớn năm ngoái.


Điểm thử hạt nhân Punggye-ri trước và sau vụ nổ ngày 3/9/2017. Ảnh: Planet Labs.
Lãnh đạo Triều Tiên Kim Jong-un tuần trước tuyên bố sẽ đóng cửa điểm thử hạt nhân tại Punggye-ri dưới núi Mantap ở phía đông bắc của đất nước. Triều Tiên đã tiến hành 5 trong số 6 vụ thử hạt nhân tại đây, với vụ nổ lớn nhất vào ngày 3/9/2017 gây ra trận động đất 6,3 độ. Bình Nhưỡng nói rằng họ đã thử bom nhiệt hạch.
Lở đất và động đất sau vụ nổ đã dẫn đến suy đoán rằng địa điểm này bị "triệu chứng núi mỏi", tức ngọn núi gần như không còn sức chống đỡ để đứng vững sau quá trình bị tác động lực cực mạnh từ bên trong. Hai nghiên cứu của các chuyên gia Trung Quốc cho rằng cơn dư chấn 4,1 độ diễn ra 8,5 phút sau trận động đất đã khiến đá bên trong núi sụp đổ, theo AFP.
"Cần tiếp tục theo dõi nguy cơ rò rỉ vật liệu phóng xạ do sự cố sụp đổ", Đại học Khoa học và Công nghệ Trung Quốc cho biết trong một bản tóm tắt nghiên cứu trên trang web.
Bản tóm tắt bằng tiếng Anh kết luận vụ sụp đổ "khiến cơ sở hạ tầng ngầm ở núi Mantap không thể được sử dụng cho bất kỳ thử nghiệm hạt nhân nào trong tương lai". Tuy nhiên, bình luận này không có trong phiên bản tiếng Trung.
Nghiên cứu thứ hai có sự tham gia của các nhà khoa học từ Cơ quan Quản lý Động đất Trung Quốc cũng cho rằng dư chấn hồi tháng 9/2017 đã gây ra vụ sụp đổ. Tuy nhiên, họ không kết luận địa điểm này có thể còn được dùng để thử hạt nhân hay không.
Kim Jong-un đưa ra tuyên bố đóng cửa điểm thử hạt nhân Punggye-ri trước thềm cuộc họp với Tổng thống Hàn Moon Jae-in diễn ra vào ngày 27/4. Ông Kim dự kiến gặp Tổng thống Mỹ Trump vào cuối tháng 5 hoặc đầu tháng 6.


Vị trí của điểm thử hạt nhân tại Punggye-ri. Đồ họa: Al Jazeera.
Phương Vũ
 
 


----------xxxxxxxx\
 
VÀ HÔM NAY 2018, CUỘC GẶP GỞ GIỮA HAI NHÀ LÃNH ĐẠO BẮC NAM TRIỀU TIÊN (Kim Jung Un+Moon Jae-in) TRỨƠC BÁO CHÍ THẾ GIỚI.
8 min ago

Who's at the table for the first inter-Korean summit meeting

 

Six people were seen at the round table inside the meeting room at the start of today's summit.

On the North Korean side, Kim Jong Un sat alongside his sister Kim Yo Jong and top government official and former spy chief Kim Yong Chol.

Flanking Moon Jae-in were Suh Hoon, the head of South Korea's spy agency, and Chief Presidential Secretary Im Jong-Suk.

 

 

 
22 min ago

What's happened at the inter-Korean summit so far

 

It's been a busy morning on the Korean Peninsula.

North Korean leader Kim Jong Un appeared at about 9:30 South Korean time for the meeting.

He walked up to the demarcation line that divides the two sides of demilitarized zone, shook hands with Moon Jae-in, and then crossed into the southern side for the pomp and circumstance expected of such a high-level meeting of world leaders.

The leaders then retreated to the Peace House, where Kim Jong Un signed a guestbook with the inscription "a new history begins now."

They then entered the recently redesigned meeting room and gave statements on camera before the media was kicked out for the closed-door talks.

 

 
21 min ago

Instant analysis: What the experts are saying about the summit's first moments

From CNN's James Griffiths and Joshua Berlinger

Adam Cathcart, editor of SinoNK.com and a lecturer at Leeds University:

Both Kim Jong-un’s written inscription and opening statement upon arrival seemed to emphasize the need for a new beginning -- which is surely pragmatic, but also makes me wonder to what extent it is a means of trying to put North Korea’s nuclear weapons into the category of "old and established conflicts" which need not be revisited in the interests of forging new cooperation.It’s also interesting that trying to start with a clean slate internationally in 2018 in some ways runs counter to what he has been doing domestically, to an almost clinical extent, namely associating himself fully with his predecessors and in full alignment with North Korea’s own history.
 

 

Adam Mount, director of the Defense Posture Project at the Federation of American Scientists:

Moon Jae-in has a vision of peaceful coexistence with North Korea. It is the right vision. Over time, the United States and South Korea can as allies deter and contain, disarm and reform the regime -- but this is only possible if we commit ourselves to a long term strategy to do so. The success of this summit will not be known today but will depend on the reactions from Washington and Pyongyang over the coming days and weeks. North Korean cheating and US ambivalence has caused the collapse of all previous openings.
Kim Jong Un prepares to sign the guest book ahead of his meeting with South Korean President Moon Jae-in.

 

Anwita Basu, analyst at The Economist Intelligence Unit:

The two leaders will focus primarily on prospects of lasting peace on the Korean Peninsula. Moon Jae-in will prioritize denuclearization today and will try to establish pressure points as will Kim. Economic cooperation will certainly be touched upon but this will be used as an exercise by both the leaders to get a sense of where the other stands in terms of compromise. The stakes are high and a fall-out at this stage will certainly make it impossible to draw a lasting peace accord. 
 
2 min ago

The view from South Korea, China and Japan

 

Friday's summit will be viewed from different angles by Asia's various regional powers. Here's a snapshot:

South Korea

From CNN's Paula Hancocks near the DMZ:

A peace deal is something the Blue House has specified they want to happen. South Korea would be happy if Moon Jae-in at the end of the day could say, yes, we declare an end to war.

 

China

From CNN's Matt Rivers in Beijing:

There is absolutely concern here in China that they are not going to have a seat at the table. Let’s say things go well today. Let’s say that the meeting between Kim and Trump goes well. Do negotiations over the North Korean nuclear program consist of those three countries alone? That would be something that China would be very upset by. So they’re doing everything they can to make suer they’re influencing North Korea in whatever way they can.

 

Japan

From CNN's Junko Ogura in Tokyo:

Japan has applauded South Korea’s efforts in organizing today’s inter-Korean summit and says it expects “positive discussions” in order to solve issues such as “abductions, nuclear and missiles,” Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga said at a regular news conference on Friday.

 

36 min ago

Kim Jong Un is off to lunch

Kim Jong Un has traveled back to the North Korean side of the demilitarized zone as the two sides break for lunch. He entered a black Mercedes-Benz limousine surrounded by bodyguards, which then drove across the military demarcation line -- with the guards running beside the vehicle.

 

 

  

CNN's Will Ripley, who has traveled to North Korea more than a dozen times, said Kim's security detail is both impressive and intimidating.

 
Even at events that he MIGHT attend in Pyongyang, they surround the perimeter of the building and conduct hours-long extensive security checks for everyone attending, including confiscating all phones. I remember going to a concert once, going through five hours of security, and Kim Jong Un never showed up.
 
53 min ago

Here's what happens after the first closed-door meeting

From CNN's Vasco Cotovio in Hong Kong

South Korean President Moon Jae-in (center right) and North Korean leader Kim Jong Un (center left) walk together with members of their delegations.

Kim and Moon are expected to go their separate ways for lunch, and then meet up again to plant a pine tree from 1953 (the year the Korean War armistice was signed).

The pine tree is a symbol of strength but also mindfulness in Tae Kwon Do, a Korean form of martial arts, because it grows strong roots below ground and high above it.

 
1 hr 14 min ago

The military demarcation line is now a "symbol of peace," Moon says

From CNN’s James Griffiths in Ilsan

South Korean President Moon Jae-in said that as North Korean Leader Kim Jong Un crossed the military demarcation line (MDL), it became a symbol of peace, as he made his opening remarks at the beginning of the first inter-Korean summit in more than a decade.

 
“Chairman Kim, for the first time in our history you crossed the military demarcation line,” Moon told Moon told North Korean leader Kim Jong Un and North Korean delegation as they began talks. “The military demarcation line is no longer a symbol of division but a symbol of peace.

“I would like to pay tribute to the courageous and bold decision made by you chairman Kim to arrange our meeting,” he said.

Moon echoed Kim’s assertion that their encounter was extremely important and that expectations on both of them were very high. “I believe our encounter is extremely important for all of us and that of course means there is a huge burden on our shoulders,” Moon said.

He went on to say that after not speaking for so long, he could talk to the North Korean leader the entire day.

“Over the past seven decades we weren’t able to communicate, so I think we can talk the whole day today," Moon said, drawing laughs from Kim.

 
47 min ago

Who's who at the inter-Korean summit

Kim Jong Un and Moon Jae-in brought delegations with them for today's talks. Here are some of the key people on both sides.

Kim's side:

 • Kim Yong Nam, North Korea's ceremonial head of state. Kim was part of the delegation that traveled to the opening ceremony of the Winter Olympics in South Korea in February.
 • Kim Yong Chol, vice-chairman of the Party Central Committee of the Workers' Party of Korea (WPK). He was previously the country's spy chief and is widely believed to have masterminded the sinking of a South Korean navy ship that killed 46 sailors in 2010. He led the North's delegation to the closing ceremony of the Winter Games.
 • Kim Yo Jong, Kim Jong Un's sister. She is the first vice director of the Central Committee of the WPK and runs the country's Propaganda and Agitation Department. In February, Kim became the first member of her family ever to travel into South Korea since the Korean War, leading her country's delegation to the Winter Olympics. She personally extended an invitation from Kim Jong Un to Moon Jae-in to travel to North Korea.

Moon's side:

 • Chung Eui-yong, South Korea's national security chief. Chung led the delegation that traveled to Pyongyang last month to meet with Kim Jong Un ahead of today's summit. He then traveled to Washington to brief US President Donald Trump on his meeting with Kim.
 • Suh Hoon, the head of the South Korean National Intelligence Service. Suh was also a member of the delegation sent to Pyongyang and went with Chung to Washington.
 • Cho Myoung-gyon, the head of South Korea Unification Ministry.
 • Kang Kyung-wha, South Korea's foreign minister.
 • Song Young-moo, South Korea's defense minister.
 
1 hr 36 min ago

Moon crossing north was not planned

 

The moment when South Korean President Moon Jae-in crossed the military demarcation line into the northern side of the demilitarized zone (DMZ) was not planned, South Korea’s Blue House said in a statement on Friday.

Watch the moment: 

 
1 hr 59 min ago

Kim: "Why was it so difficult to get here?"

From CNN's James Griffiths and Stella Ko

North Korean leader Kim Jong Un, left, and South Korean President Moon Jae-in walk together after he crossed into the southern side of the DMZ.

Kim Jong Un kicked off this morning's meeting with Moon Jae-in by telling him they should meet more often.

“As I walked over here, I thought, why was it so difficult to get here?” Kim told Moon and the South Korean delegation as they began talks.

“The separating line wasn’t even that high to cross. It was too easy to walk over that line and it took us 11 years to get here.

1 hr 52 min ago

Media center gasps as Kim crosses DMZ

From CNN's James Griffiths and Sol Han in South Korea

Around 2,000 journalists are gathered at a media center in Ilsan, South Korea to cover the summit. 

The room was tense as the journalists massed inside the Kintex Conference Center waited for their first sight of Kim Jong Un. 

An audible gasp ran through the room as Kim walked down the steps towards the military demarcation line, followed by a loud cheers and applause from South Koreans in the room as the historic handshake took place and Kim stepped onto the south side.

 

The scene in Seoul station. Ji Kiang-jin is seen in the middle wearing the yellow shirt.

A crowd of people gathered at Seoul station to take in the summit, many taking photos of the moment Kim Jong Un and Moon Jae-in shook hands. when Kim crossed the military demarcation line, people applauded and wowed. 

Ji Kwang-jin, seen in the yellow shirt in the above photo, told CNN he was happy to see such a positive reaction. 

"I came here to just watch the moment along with the other people since it's a historical moment I wanted to be with the public the moment I watch it," he said.

1 hr 9 min ago

Moon Jae-in: "Spring (is) spreading in South Korea"

From CNN's James Griffiths and Joshua Berlinger

 

Kim Jong Un and Moon Jae-in each delivered opening remarks with the press present in the meeting room.

This is some of what they said, according to the official translation provided by the South Korean government.

From Kim:

The expectations are high and we have learned a lesson from previous times and even if we have good agreements and implementations don’t follow they will disappoint people who had high expectations. I hope the 11 years have lost in the past until this time don’t go to waste, and we can meet more often and put our minds together and the 11 years will not be wasted. I hope to write a new chapter between us. I believe that we are able to make a new beginning, and it is with such commitment I come to this meeting.

From Moon:

Spring (is) spreading in South Korea. I believe our encounter is extremely important for all of us. That of course means there is a huge burden on our shoulders. Comrade Kim, for the first time in our history you crossed the military demarcation line. It is no longer a symbol of division but a symbol of peace. I would like to pay tribute to the courageous and bold decision made by you, Chairman Kim.
2 hr 8 min ago

The room where the two leaders will meet underwent a dramatic makeover

Seoul gave the room where North Korean leader Kim Jong Un and South Korea's President Moon Jae-in will meet.

The room underwent a dramatic makeover and was redecorated with symbolic tidbits throughout.

The normal rectangular table has been replaced by an oval one. Moon's office hopes the shape will encourage the summit's participants to talk candidly.

Other design features focus on the shared history between the two countries, including incorporating elements of a Hanok, a traditional Korean house.

Here's what it looks like:

2 hr 2 min ago

Kim Jong Un: "A new history starts now"

Kim Jong Un and Moon Jae-in shake hands.

After entering the Peace House for the inter-Korean summit, Kim Jong Un wrote in the guest book "a new history begins now" and "an age of peace, at the starting point of history."

Moon's office posted a picture of Kim's mes

1 hr 58 min ago

White House: "We wish the Korean people well" 

South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un shake hands at the military demarcation line.

The White House has issued a statement on the Moon-Kim meeting:

“On the occasion of Republic of Korea President Moon Jae-in’s historic meeting with North Korean leader Kim Jong Un, we wish the Korean people well. We are hopeful that talks will achieve progress toward a future of peace and prosperity for the entire Korean Peninsula. The United States appreciates the close coordination with our ally, the Republic of Korea, and looks forward to continuing robust discussions in preparation for the planned meeting between President Donald J. Trump and Kim Jong Un in the coming weeks."
2 hr 44 min ago

The two leaders retreated to a meeting room

 

The pomp and circumstances of the initial encounter has concluded. Kim, Moon and their delegations are now retreating to the meeting room for a quick chat before serious talks get underway.

The talks are taking place at the Peace House, located in what's known as either the Truce Village, the Joint Security Area (JSA) or Panmunjom. The Peace House is in the only part of the DMZ where troops from the two Koreas stand off face-to-face

1 hr 57 min ago

Kims signs guest book at Peace House

Kim Jong Un has entered the Peace House on the southern side of the demilitarized zone, where the summit meetings will take place, and signed the guestbook.

2 hr 2 min ago

Kim and Moon posed with children for a photograph after greeting and shaking hands

After crossing into the southern side, Kim and Moon were photographed with two children from Daeseong-dong, the South Korean village inside the DMZ. They smiled and posed with the leaders at the start of the welcoming ceremony.

 

1 hr 57 min ago

Kim and Moon shake hands on both sides of demarcation line 

Kim Jong Un and Moon Jae-in first shook hands as each stood on either side of the military demarcation line that divides the two.

In a symbolic move, Moon then joined Kim on the northern side of the line before both leaders stepped over to the southern side, where Friday's summit will take place.

They then took in a performance of arirang, a traditional Korean folk song known in the North and the South.

Kim did not appear to look at the South Korean military guards, instead staring straight ahead.

1 hr 57 min ago

The historic Korean summit begins 

Kim Jong Un has become first North Korean leader to cross the line dividing the two Koreas since fighting ended in the Korean War.

Watch the historic moment:

3 hr 31 min ago

North Korea's human rights situation is not expected to be a major topic of discussion

South Koreans hold up placards of Moon and Kim during a rally in front of the Presidential Blue House on Thursday in Seoul.

 

The top items on the agenda for the summit are denuclearization, the establishment of peace and advancement of inter-Korean relations, according to President Moon Jae-in's administration.

Human rights, however, hasn't appeared to break through as a key topic, much to the dismay of advocates and North Korean defectors.

 
“This summit is a crucial moment for inter-Korean relations and particularly for the long-suffering people of North Korea,” said Brad Adams, the Asia director for Human Rights.

He continued: “The goal should be to find real, long-term solutions to the security challenges on the peninsula, while taking steps to improve the dire human rights situation in North Korea.”

Here's what we know about North Korea's human right's situation:

 • Pyongyang is believed to operate a series of gulag-like prison camps throughout the country, which the United Nations estimates holds about 120,000 men, women and children. North Korea officially denies that the camps exist, but multiple human rights groups have documented their ongoing operation via survivor testimony and satellite imagery.
 • Political dissent is nonexistent and has been punished by death. There have been reports of North Koreans being punished for not properly cleaning the photographs of Kim Il Sung and Kim Jong Il they're required to have in their homes.
 • Entire families are purportedly punished when an individual gets in trouble with North Korean authorities.
 • North Korean leader Kim Jong Un, for his part, had his own uncle executed after he was accused of treason. His half-brother, Kim Jong Nam, was killed in an airport in the Malaysian capital of Kuala Lumpur after being exposed to a deadly nerve agent. Authorities in Malaysia, South Korea and the US have all pinned the crime on the North Korean regime, which has denied any involvement.
3 hr 37 min ago

These women marched near the DMZ to call for peace

From CNN's Sophie Jeong near the DMZ

Marchers gathered in Paju, not far from the demilitarized zone (DMZ), a day before the summit to call for peace.

More than 500 women from the International Women's Peace Group chanted, "We are one."

3 hr 32 min ago

Moon is getting ready

President Moon Jae-in has exited his motorcade and is getting ready for the summit. We're fewer than 20 minutes away from the expected handshake.

3 hr 46 min ago

This isn't the first time a South Korean leader has met his counterpart 

President Moon Jae-in won't be the first South Korean leader to meet his North Korean counterpart.

The late South Korean Presidents Kim Dae-jung and Roh Moo-hyun each traveled to Pyongyang for inter-Korean summits in 2000 and 2007, respectively.

Both walked away with a handful of agreements, but the good will didn't last.

Still, experts say there are important lessons Moon and his administration can take from his predecessors' successes and failures.

Here's what happened in past summits:

3 hr 49 min ago

Moon has arrived

South Korean President Moon Jae-in has arrived in the demilitarized zone. He's expected to shake hands with Kim Jong Un within the hour.

3 hr 49 min ago

Moon's getting closer

South Korean President Moon Jae-in's motorcade has crossed the Unification Bridge, which is close to the DMZ.

Though they don't have to deal at all with traffic, the journey is taking a bit longer than expected, according to CNN's Paula Hancocks. She is on the ground near the bridge.

4 hr 18 min ago

Former US diplomat on summit: "Expectations have been seriously elevated"

Evans Revere speaks to the media in this file photograph from 2007.

Evans Revere, a former deputy chief of mission and chargé d'affaires of the US Embassy in Seoul, spoke to CNN from Seoul about what to expect on at the summit.

He said the mood in some corners of South Korea is "optimistic bordering on euphoric."

 
"It’s pretty clear it’s not just the media here but the South Korean government that’s looking very openly and positively at this event," Revere said. “Expectations have been seriously elevated and whenever you have a situation like that, you really need to step back and reflect on what are the expectations.”

Revere said he was concerned that the dialogue coming from the North Korean leader Kim Jong Un's regime has been too vague, a problem diplomats encountered during previous attempts at rapprochement with Pyongyang.

“The core issue going forward is going to be the one that we began with -- which is is the North Korean leader, is North Korea serious about going down the path of denuclearization? And my answer to that is I don’t know," he said.

"I suspect they may not be, but let’s hope that the North Koreans come to the table on Friday and say, 'We are serious and here’s evidence that we’re prepared to go down that path.' I’ll be the happiest man in the world if they come to the table and say something along those lines. But based on previous experience, I suspect they won’t.”

4 hr 31 min ago

This is today's top story in Pyongyang

From CNN's Yoonjung Seo and James Griffiths

Rodong Sinmun, the official newspaper of the Workers' Party of Korea (the main political party that runs North Korea), carried the news of the summit as their top story in today's paper.

 

 

The headline reads:

Kim Jong Un, chairman of the Workers’ Party of Korea and chairman of the State Affairs Commission of the Democratic People’s Republic of Korea, left Pyongyang early on Friday morning for the historical North-South summit meeting and talks to be held in the south side portion of Panmunjom.

Ordinary South Koreans are largely unable to see how North Korea is framing the event. North Korean state media and propaganda is censored in the South under a national security law dating to before the Korean War, and the websites of the official Korean Central News Agency and other outlets are blocked.

4 hr 28 min ago

Moon has left the building 

South Korean President Moon Jae-in's motorcade has left Seoul en route for the DMZ.

He was greeted by cheering supporters waving South Korean flags outside the Blue House, his official residence, where he shook hands with veterans of the Korean War. Before he left, Moon greeted a large crowd and shook hands with several well-wishers before climbing into a car.

It's about 30 or so miles as the crow flies.

4 hr 58 min ago

How South Korea is promoting the summit

 The South Korean government has gone all out promoting the summit as the start of a new, peaceful era in inter-Korean relations across the capital of Seoul.

This is what it looks like in South Korea:

A poster in the Gwanghwanmum area of Seoul shows two hands shaking with a translucent Korean Peninsula on top of them and the words, "Peace made by the South and the North, together with the city of Seoul."

The lawn in front of city hall in Seoul was manicured in the shape of the Korean Peninsula.

A garden with lawn and flowers creating the shape of the Korean Peninsula in front of Seoul City Hall is seen on April 19.

And the unification flags, the same display that the two Koreas marched under together during the opening ceremony of the Olympics, were lined up along the road leading up to the DMZ.

5 hr 15 min ago

This is the route Kim Jong Un may take to the DMZ

This graphic from the South Korean government shows the route that North Korean leader Kim Jong Un may take to cross into the South Korean side of the demilitarized zone (DMZ).

Here's what they said will happen:

 • Kim and his wife, Ri Sol Ju, will come down with North Korean delegation through Panmungak. (It's still undecided if Kim's wife will join the summit.)
 • President Moon Jae-in, his wife, Kim Jung-sook, and seven delegates, will be waiting in front of the military demarcation line.
 • At 9:30 a.m., Moon and Kim will shake hands.
 • The two leaders, escorted by traditional honor guards, will walk to the official welcoming ceremony venue.
5 hr 33 min ago

The two leaders will hold talks in the Peace House

The Joint Security Area seen from above.

North Korean leader Kim Jong Un and South Korea's President Moon Jae-in will hold talks at the Peace House on the southern side of the demilitarized zone (DMZ) that divides the two Koreas.

Here's what you need to know about the meeting grounds:

 • The DMZ is a 4 kilometer-wide strip of land that runs across the Korean Peninsula. North Korea controls the top half of the strip and South Korea controls the bottom.
 • North and South Korea were divided along the 38th parallel after World War II -- a Soviet-administered north and US-administered south -- and the border line remains to this day. Neither country technically recognizes the other, as both consider themselves the rightful governments of the entire Korean Peninsula.
 • The Peace House is located in what's known as either the Truce Village, the Joint Security Area (JSA) or Panmunjom. The Peace House the only part of the DMZ where troops from the two Koreas stand off face-to-face.
 • The military demarcation line (MDL) that divides the northern half of the DMZ from the southern half runs straight through the JSA. In fact, the MDL divides a series of blue buildings used for talks.
 • Kim is crossing the MDL to get to the Peace House, and he will be the first North Korean leader to do so since the Korean War's end. A group of journalists has even been invited over the line to film the historic occasion. Kim is not technically entering South Korea territory, just the South Korean-controlled part of the contested border.
5 hr 48 min ago

Here's what we know about the historic summit 

From left to right in the first row: North Korea's ceremonial head of state, Kim Yong Nam; Kim Jong Un's sister and the head of the North Korean Propaganda and Agitation Department, Kim Yo Jong; and South Korean President Moon Jae-in watch a performance of North Korea's Samjiyon Orchestra in Seoul, South Korea, in February.

 

South Korea's President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un will meet for the first time in more than a decade at the demilitarized zone (DMZ) that divides the two countries.

Twelve months ago, a summit between North and South Korea would've been unthinkable.

Here's why:

 • North Korea test-fired three intercontinental ballistic missiles and their most powerful nuclear weapon to date in 2017. Experts said Kim's regime was dangerously close to developing the capability to hit the United States with a nuclear weapon, if it didn't have it already. 
 • The international community implemented its toughest ever sanctions on North Koreaby the end of 2017.
 • The winds shifted as 2018 opened with Kim's annual New Year's speech, in which he wished his southern compatriots good luck in hosting the Winter Olympics in Pyeongchang.  
 • Moon took that olive branch and ran with it, inviting North Korea to attend and participate in the Games.

That outreach helped open the diplomatic channels that both sides used to set up today's summit.

In March, Trump accepted Kim's invitation for a face-to-face meeting, which is expected to be held in late May or June.