BBT : Bài dưới đây gồm 2 phần, phần bằng tiếng Việt của tác giả Nguyễn Sỹ Thùy Ngân, và phần dịch ra tiếng Anh do Timothy Tran chuyển ngữ. Điều đáng ngạc nhiên là phần tiếng Anh rất dài chứa đựng nhiều điều mà trong bản tiếng Việt không có và cũng có nhiều đoạn trong bản tiếng Việt mà bản tiếng Anh lại không có. Phải chăng có sự thỏa thuận giữa người viết và người dịch để bổ sung cho nhau hoặc đã rút gọn sau khi biên tập ?. Vì chúng tôi không có nguyên bản tiếng Việt của tác giả mà chỉ sao chép lại từ email do nguười chuyển bài gởi đến nên xin cáo lỗi với quý độc giả về sự lủng củng thiếu sót này. Tuy nhiên mục đích chính của chúng tôi là nêu rõ sự toan tính của Viêt Cọng muốn phân hóa Cộng Đồng Người Việt tỵ nạn tại Canada và âm mưu của chúng muốn nhảy trong guồng máy của chính quyền Canada ở địa phương để thao túng về chính trị và bênh vực cho chế độ bán nước của VC tại quê nhà.
Hãy sống chân thành và làm việc quang minh
Author: Nguyễn Sỹ Thùy Ngân Posted on: 2018-05-04
Kính gởi Cộng Đồng Người Việt tại Greater Toronto Area,
Để giữ gìn văn hóa, truyền thống Việt và để xây đắp cho Cộng Đồng Việt Nam được lớn mạnh, tự hào với cộng đồng bạn và chính phủ như bây giờ là nhờ vào sự hy sinh thời gian công sức của những vị lãnh đạo của cộng đồng, cùng với biết bao thiện nguyện viên đã làm việc miệt mài suốt hơn 40 năm qua.
Nhưng gần đây, bổng đâu có người tên Adam Phạm Ngọc Cương xuất hiện và tự xưng là lãnh đạo trong cộng đồng Việt Nam "a leader in the Vietnamese Community" để ra tranh cử. Việc làm nầy đã làm cho nhiều người trong cộng đồng sững sờ vì chưa từng nghe hay biết đến ông nầy cho tới khi VietTV đưa tin việc ông ra tranh cử.
Chúng ta là người Việt Canada, chúng ta vui mừng nếu có được một người Việt vào trong chính trường của Canada.. Nhưng tiếc thay, Adam Pham đã mạo xưng là lãnh đạo của Cộng đồng Việt Nam trong chiến dịch tranh cử, dù Adam Pham hầu như không có tham gia sinh hoạt và cống hiến cho cộng đồng Việt Nam. Hành động nầy của Adam Phạm đã làm cho Cộng đồng chúng ta bị xáo trộn, xấu hổ và tổn thương. Người không cống hiến, lại nêu công lao là nói không đúng sự thật, là dẫn dắt sai, là hướng người khác theo chiều có lợi cho mục đích riêng đã định. Với hành động này, Adam Phạm không xứng đáng đại diện cho người dân trong bất cứ vị trí nào trong chính trường Canada.
Chúng ta hiểu rằng cách bầu cử của Canada đặt nặng bầu theo đảng. Tuy vậy, chúng ta không nên bầu người ứng cử viên không trung thực dù là đại diện cho đảng mình ủng hộ. Nếu không thì chúng ta dần dần làm sụp đổ đạo đức xã hội và hệ thống chính trị Canada.
Lịch sử bầu cử Canada chưa từng có ứng cử viên nào dám mạo danh là một lãnh đạo của cộng đồng để có lợi thế thắng cử. Việc này tạo thành tiền lệ và là thông điệp xấu gởi đến thế hệ trẻ Canada.
Người việt chúng ta đã bỏ quê hương, bỏ gia đình, người thân, để liều chết trên rừng sâu hay biển dữ để đi tìm Tự Do. Chúng ta không còn gì ngoài lòng biết ơn Canada đã đón nhận đoàn người Tỵ nạn năm xưa. Và cách trả ơn tốt nhất của chúng ta cho đất nước Canada là cống hiến và gìn giữ giá trị của con người trong đạo đức, sự thành thật và chính trực, để thế hệ con em chúng ta được sống trong một xã hội đầy lòng tin yêu và lương thiện.
Chúng ta kêu gọi tất cả mọi người hãy:
Say No to Adam Pham - No Liars
----------
Ý kiến độc giả :

Trên Web Site của Adam Pham chỉ ghi "Leader in Vietnamese Community" chứ không có ghi "Leader of Vietnamese Community"
Mọi người hãy: "Say No to Adam Pham - No Liars"
Cho tới thời điểm này chỉ là kêu! Là nói với nhau nghe! Chưa thấy một phản ứng tích cực nào từ phía các Hội đoàn. Tất cả chỉ là..."Im lặng"! Hình như..."Chờ trứng nở thành con".
Nếu Adam Pham thắng cử trớ thành là "Người Đai diện" cho cư dân của Vùng ParkDale- Highpark, có tiếng nói tại Diễn đàn Quốc Hội Canadam thì liệu cá nhân này có nguồn gốc it nhiều quan hệ với các cấp lãnh đạo CSBV (Đảng viên cao cấp) vào những năm 1985, được du hoc Liên Xô, sẽ tiếp tay cho Lãnh Sư Quán CSVN giúp cho cái tổ chức gọi là Hiệp Hội Canadians- ViêtNameses" tạo thêm ảnh hưởng, gây xáo trộn thêm trong sinh hoạt của CĐ người Việt tỵ ban CS tại Canada hay không?
"Say No to Adam Pham - No Liars"
Chúng ta có nghĩ ra hình thức gì giúp Cử tri vùng ParkDale- HighPark hiểu được về cá nhân của Ứng Cư Viên Adam Pham hay chưa để chọn tên khác trên Phiếu bầu?...Đặc biệt ngay trong Ngày Bầu cử và ngay tại Đia điểm bầu cử???
Vài ý riêng,
Lính Biển (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)
--------------
Khi không phải là lãnh đạo CỦA cộng đồng người Việt (leader OF vietnamese community) mà lại tự xưng là lãnh đạo TRONG Cộng đồng người Việt (leader IN vietnamese community) thì mọi người có thể hiểu rằng trong cộng đồng người Việt có nhiều nhóm được công khai thừa nhận và nhiều nhóm khác bị phủ nhận nên họ phải hoạt động TRONG bóng tối (IN [the darkness of] the community) và Adam Phạm đang lãnh đạo một trong những dịch vụ bóng tối đó, chẳng hạn lãnh đạo những thành phần nội tuyến của VC trong cộng đồng NVTN vv..
Vì thế cần phải loại trừ những lãnh đạo TRONG bóng tối đó của cộng đồng người Việt.
Huyền Phan (hphan 035@gmail,com)

----------
Live by the Truth and Work with Honour
Translated by Timothy Tran
Recently, the Vietnamese community in Toronto was feverish upon hearing about a man named Adam Pham-Ngoc-Cuong (“Adam Pham”) who claimed to be the “leader of the Vietnamese community” to gain political advantage and win the election. This caused many members within the community to be surprised because they had not heard or known of him until VietTV reported candidacy in the election.
The Vietnamese community has a special history. It is a Community born of refugees from Communism. It embraces the Yellow Flag, with three (3) Red Stripes, as the Heritage and Freedom Flag. It takes pride in the Journey to Freedom Day to remember those who have left, in search of freedom..
To preserve the Vietnamese culture and traditions, the Canadian-Vietnamese Community has worked hard so that the children and grandchildren born here will not forget their roots and will continue to build the Vietnamese community. They will continue to grow up and be proud of the ommunity and Government as it is now, based on the hard work of the last several decades. Yet, the Community (“We”) have never seen Pham-Ngoc-Cuong take part in any activities and ceremonies of this community, including the many protests against the communists who sold the country ... Suddenly, one “Pham-Ngoc-Cuong “ emerged claiming to be “the leader of the Vietnamese community” in order to win an electoral race. To us (me, the Author), this action of Mr. Pham Ngoc Cuong is a "dishonest" act.
A person who does not contribute but claims merit purposely misdirects others in favor of their self-serving purpose. With such dishonesty, how could one deserve a position that represents the people.
The history of Canadian elections has never witnessed such a daring impersonation from a candidate attempting to win the election. I found this to be a bad thing for the Vietnamese-Canadians in Canada and for the Vietnamese people (in general), and sets quite a dangerous tone for society, to create a bad precedent and send a wrong message to the young generation of Canada when it comes to politics. This is deception to gain (personal) prestige, to be elected rather than exuding virtue and true talent of oneself.
When everyone in the community spoke out about his impersonation as a “leader of the Vietnamese community” on March 8th 2018, Pham-Ngoc-Cuong quickly brushed off the facts by simply citing some vague accolades from a friend within his political party. He paid for some 150 meals for the constituents of his riding, to brag (boast) about his deed, that if "He has the ability to invite 30 people to quit a day of work, during a snowstorm to help him make a meal, cook, serve, perform music, celebrate Christmas and New Year, he has got to be a community leader” ( ! ).
Pham Ngoc Cuong has but his friend's words, and relies on a short-list of people from his family and friends to help him make the votes in his run for election, sadly he sees himself claiming leadership of the Vietnamese community within this small entourage!
I include here-in an Oxford dictionary link so that you understand what the definition of a community leader is. ……
A Leader of the Vietnamese community must possess particular characteristics, of respect and honesty – at least. No one can arbitrarily claim to be a leader of the Vietnamese Community.
Then, as he did not feel any guilt from his wrongdoing, Pham Ngoc Cuong also argued (rhetorically) "no other community leaders had gained any more credibility anyhow ..." He used the strategy of claiming leadership of the community The Vietnamese for a long time during the campaign, and when exposed, he simply brushed it off, claiming nothing was to be gained as a leader anyways (!).
In addition to professing to be “the leader of the Vietnamese community” in his campaign, Pham Ngoc Cuong also stated on the Thoi-Bao (a local News Weekly) that "I am not the leader of the South and North Vietnamese refugee community after 1975 which still hold on to many suspicions and grudges, fighting and arguing over each other. I am the leader of the Vietnamese community who believe that there is only one united Viet-Nam, regardless of region, towards the rule of law and prosperity .... ".
"Several Conservative Party members have told me about the opposition of some Vietnamese people, and I explained to everyone that I was born in North Vietnam. I know that this issue is very divisive because after so many years of war and communism to this day, the bloody wounds have not healed ... "
He was more fortunate than most Vietnamese citizens, and was sent by the Vietnamese communist authorities to Russia to study by plane in 1985, thus forgetting pains and the tragedy of the North and South people of Viet-Nam, who continued to be purged, oppressed, imprisoned brutally (without cause). Adam Pham had never understood the horror of those who ran from the communism: they faced death every minute in the jungle, or at the sea of evil, to find freedom. Now, Adam Pham tries to sow seeds of divisions within the Vietnamese Refugees community (after 1975) right on this Canadian soil . Adam Pham’s ignorant and abrasive actions disturbed the Vietnamese community, and violated the feelings of this one single and free Community of Viet-origins.
We (the Vietnamese diaspora) come from different parts of Viet-Nam, from the North and the South, and escaped the communist regime in different ways, but share the same fate of a communist refugee life, sharing the same dream of freedom and democracy. We have the same blood and kinship in Vietnam, so we have the same pain when we see the country slowly losing autonomy to China. All these feelings make us a part of the free Vietnamese community, and galvanized us under the same (shared) roof of Freedom, Democracy, Justice and Human Rights, in opposition to the dictatorial communist regime.
We do not hate and discriminate the North from the South or vice versa, as claimed by Adam Pham Ngoc Cuong, but we resolutely oppose, despise those who, for the sake self-gains, serve as communist’s puppet while living in Overseas today.
He did not give anything to the Vietnamese community, but had impolitely self-proclaimed to be leader of the Vietnamese community when he ran for office, and furthermore he himself created divisions between Northerners and Southerners, to move forth with his agenda in the election. And because he wanted to quell the voice of his dissenting opponents, he did not hesitate to turn himself into a victim when he told the Conservative Party that just because he was a North Vietnamese, he was discriminated against.
To understand a person one must base judgements on the actions and deeds to prove his or her personality and morals. And whether he speaks and writes well, or offer empty promises to voters, it would just be jargon that go on in politics.
Dishonesty is unacceptable. We must not hide our feelings just because we are acquainted with the said person, because by so doing one inadvertently contributes to the decay of society.
Living in these advanced countries, such as Canada, one must live by the truth, and work with honours in the open light, and use intelligence, not tricks to achieve (self-)glory.
We must contribute to make Canada strong with great morals for future generations. There are a few Vietnamese ex-pats who step into the political arena with dishonest actions (and intentions), and we owe it to Canada to expose such deceptions; it would have been a disservice to Canada not to expose this truth.
I hope the media of various means (radio, TV, …) do not report one-way and half-hearted news, and avoid facilitating (perpetuating) the wrong or sophisticated tricks in our beloved Canada .

Nguyen Sy Thuy Ngan
Toronto March 12, 2018
-----------